Waardebepaling

Gratis waardebepaling en professioneel verkoopadvies

Wanneer u overweegt uw woning te verkopen, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de actuele marktwaarde en om passend advies te ontvangen. Wij bieden u een gratis waardebepaling aan waarbij we diverse aspecten van uw woning in kaart brengen, zoals de staat van onderhoud, de oppervlakte, ligging, afwerking en duurzaamheid. Daarnaast kijken we naar vergelijkbare objecten op de markt en eventuele mogelijkheden om de waarde te verhogen.

Na de waardebepaling krijgt u niet alleen een goed inzicht in de waarde van uw woning, maar ook een duidelijk overzicht van onze werkwijze. We geven advies over het verkoopproces, inclusief een helder stappenplan en de bijbehorende kosten. Zo weet u precies wat u kunt verwachten voordat u het verkooptraject in gaat.

Onze aanpak is erop gericht u volledig te ontzorgen en het proces zo transparant mogelijk te maken. Met ons online dossier kunt u op elk moment de voortgang van de verkoop volgen en toegang krijgen tot alle relevante documenten. Zo bent u altijd goed geïnformeerd, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de details.

Vraag vrijblijvend een gratis waardebepaling aan en ontvang deskundig advies over de verkoop van uw woning, volledig afgestemd op uw wensen en situatie.

Annuïteiten hypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt dat deels uit rente en deels uit aflossing bestaat. Daarbij wordt het bestanddeel rente (indien looptijd en rentepercentage ongewijzigd blijven) gedurende de looptijd steeds lager en los je feitelijk maandelijks telkens een beetje meer af, totdat aan het einde van de looptijd het hele hypotheekbedrag is voldaan.

De voor- en nadelen van de annuïteitenhypotheek samengevat:

Voordelen

  • De hypotheekrente is aftrekbaar van de belasting
  • Zekerheid dat je hypotheek aan het einde van de looptijd volledig is afgelost
  • Het bruto maandbedrag blijft gedurende de rentevast periode ongewijzigd
  • Gedurende het eerste gedeelte van de looptijd zijn de netto maandlasten lager

Nadelen

  • Doordat je hypotheekschuld maandelijks afneemt wordt je renteaftrek ook minder
  • Na verloop van tijd nemen je netto maandlasten toe doordat het rentebestanddeel van je bruto maandbedrag kleiner wordt
  • Je betaalt bij een annuïteitenhypotheek over de gehele looptijd meer rente dan bij een lineaire hypotheek

Lineaire hypotheek

Ook als je kiest voor een lineaire hypotheek betaal je iedere maand rente en aflossing, bij deze hypotheekvorm betaal je echter gedurende de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Dat betekent dat zowel de omvang van je lening als de verschuldigde rente gedurende de looptijd in een rechte lijn (lineair) daalt. Hierdoor wordt je bruto maandlast telkens een beetje lager, totdat je hypotheek op de einddatum volledig is afgelost.

De voor- en nadelen van de lineaire hypotheek voor je op een rijtje:

Voordelen

  • De hypotheekrente is (net als bij de annuïteitenhypotheek) aftrekbaar van de belasting
  • De hypotheek is (net als bij de annuïteitenhypotheek) op de einddatum volledig afgelost
  • Bij verkoop van je woning is het gevaar van een restschuld kleiner omdat je sneller aflost dan met een annuïteitenhypotheek.
  • Je totale hypotheeklasten over de hele periode zijn lager dan bij een annuïteitenhypotheek

Nadelen

  • In het begin van de looptijd heb je te maken met hogere maandlasten
  • Naarmate de looptijd vordert kun je minder hypotheekrente aftrekken (omdat je hypotheekschuld lager wordt)

Continue op zoek?

Misschien vraag je je af of je niet teveel betaalt voor je verzekeringen, en of je huidige lening of hypotheek wel de beste optie is. Mogelijk heb je al uren googelend doorgebracht en zie je door de bomen het bos niet meer.

Bespaar jezelf onnodig gepieker en een moeizame zoektocht op het internet. Wij hebben de benodigde kennis in huis om je tijdens een persoonlijk gesprek van de juiste adviezen te voorzien.

Overige hypotheekvormen

Er zijn ook nog andere – inmiddels veel minder voorkomende – hypotheekvormen die onder bepaalde voorwaarden nog kunnen worden voortgezet of afgesloten, maar waarbij je sinds 2013 niet meer in aanmerking komt voor renteaftrek. Voor de volledigheid sommen we deze hypotheekvormen toch graag met een korte uitleg erbij voor je op:

Aflossingsvrije hypotheek

Het woord zegt het al: bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de hele looptijd alleen maar rente. Dat betekent dat je hypotheekschuld (behalve natuurlijk als je er toch voor kiest om tussentijds aflossingen te doen) niet minder wordt en je op de einddatum het gehele verschuldigde bedrag in één keer moet voldoen.

Omdat op 1 januari 2013 de voorwaarden gewijzigd zijn, is sindsdien een aflossingsvrije hypotheek alleen nog maar een optie als je je hypotheek vóór die datum al hebt afgesloten. Alleen dan mag je nog (gedurende maximaal dertig jaar) de hypotheekrente aftrekken. Sinds 1 januari 2013 ben je namelijk verplicht om je hypotheek binnen dertig jaar geleidelijk af te lossen om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, en dat is bij een aflossingsvrije hypotheek niet aan de orde.

In de situatie dat je gaat verhuizen, mag je onder bepaalde voorwaarden je aflossingsvrije hypotheek behouden. Wij vertellen je hier graag meer over in een persoonlijk gesprek.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is verbonden aan een spaarverzekering, en net als de aflossingsvrije hypotheek kent ook de spaarhypotheek geen verplichte aflossing. Je maandelijkse betalingen zijn deels opgebouwd uit rente over je hypotheekbedrag en deels uit inleg op de aan je hypotheek gekoppelde spaarverzekering. Over het bedrag dat je maandelijks spaart ontvang je rente. Je spaarbedrag is zó vastgesteld dat je aan het einde van de looptijd van je hypotheek een bedrag bij elkaar hebt gespaard dat gelijk is aan je hypotheekschuld, die daarmee in één keer kan worden afbetaald. De rente die je gedurende de looptijd van je hypotheek ontvangt is gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. Om die reden was de spaarhypotheek vóór 2013 – toen met deze hypotheekvorm renteaftrek nog was toegestaan – een aantrekkelijke hypotheekvorm.

Bankspaarhypotheek

Ook in het geval van een bankspaarhypotheek betaal je geen maandelijkse aflossing, maar slechts rente en een inleg op een bankspaarrekening, te weten de spaarrekening Eigen Woning (SEW). Met het opgebouwde spaartegoed betaal je aan het einde van de looptijd je volledige hypotheekschuld ineens af.

Beleggingshypotheek

Zoals je bij een spaarhypotheek met sparen gedurende de looptijd kapitaal opbouwt, doe je dat bij een beleggingshypotheek door te beleggen. De gedachte is dat je via je beleggingen voldoende vermogen creëert om aan het einde van de looptijd je hypotheekschuld volledig te kunnen aflossen. Aangezien beleggen echter altijd risico’s met zich meebrengt bestaat de mogelijkheid dat de winst op je beleggingen niet voldoende blijkt te zijn om je hypotheek volledig te voldoen, waardoor de onwenselijke situatie ontstaat dat er een restschuld overblijft.

Overigens is het tegenwoordig niet meer mogelijk om nog een (nieuwe) beleggingshypotheek af te sluiten. Wel kun je, als je momenteel over een beleggingsverzekering beschikt, deze nog inzetten om er een ander huis mee te financieren. Ook mag je je huidige beleggingsverzekering nog oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Levenhypotheek

In het geval van een levenhypotheek vindt eveneens pas aan het einde van de looptijd aflossing plaats. Om het geleende bedrag te kunnen aflossen sluit je een levensverzekering af. Gedurende de looptijd betaal je maandelijks hypotheekrente en verzekeringspremie. Als deze levensverzekering aan het einde van de looptijd tot uitkering komt gebruik je dit bedrag om je hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen.

Hybridehypotheek

De hybride hypotheek is een samensmelting van de flexibiliteit van de levenhypotheek en de vastigheid van de spaarhypotheek. Deze hypotheek wordt daarom vaak ook (ten onrechte) spaar- of beleggingshypotheek genoemd.

Krediethypotheek

De krediethypotheek wordt ook wel gebruikt bij wijze van regulier doorlopend krediet in plaats van als hypotheekvorm ter financiering van een woning. Het is in feite een doorlopend krediet met je huis als onderpand, waarbij je kunt beschikken over het kapitaal dat je huis vertegenwoordigt.

Onze expertises

Hypotheken

Een hypotheek is een lening met je huis als onderpand, met renteaftrek bij bepaalde vormen.

Taxaties

Voor een snelle en deskundige taxatie van je woning of pand ben je bij Continue aan het juiste adres.

Verkoop

Een verkoopmakelaar zorgt voor de beste prijs en regelt de volledige verkoop.
Scroll to Top